EUROPESE AANBESTEDING ONDERWIJSPARTNER VOOR DUURZAAM MEUBILAIR AERES

Op 1 okt. 2024 hebben wij de Aankondiging van een opdracht – algemene richtlijn, standaardregeling verstuurd, voor de aanbesteding ‘Europese aanbesteding voor het selecteren van een onderwijspartner voor de levering en het onderhoud van zo duurzaam en circulair mogelijk onderwijs- en kantoormeubilair.’ met uw referentie AER-MEU24 en kenmerk 488881.

Doelstelling van deze aanbesteding is om in 1 perceel één geschikte onderwijspartner te verkrijgen voor het leveren en onderhouden van zo duurzaam en circulair mogelijk onderwijs- en kantoormeubilair. Met onderwijs- en kantoormeubilair wordt bedoeld: het standaardmeubilair zoals uitgevraagd op het prijzenblad. Aanbestedende dienst wenst dit doel te realiseren door middel van een Europese aanbesteding volgens een openbare procedure, waar de ‘inschrijvingen met de beste kwaliteitsverhouding’ het uitgangspunt is. 

Het uitgangspunt is de aanschaf van nieuw meubilair. Wel wenst de Aanbestedende dienst met deze aanbesteding ook een duidelijke stap voorwaarts maken in de ambitie om optimaal duurzaam en circulair in te kopen. Zij denkt hierbij aan een maximale CO2-reductie en een zoveel mogelijk positieve CO2 compensatie. 

Met daarnaast optimaal (intern) hergebruik (zowel huidige onderdelen en materialen als het herplaatsen van meubilair). De overweging om wel of geen nieuw meubilair (wel of geen aanspraak maken op nieuwe grondstoffen) aan te schaffen zal een steeds belangrijkere rol vervullen. Daarbij kan bijvoorbeeld bestaand meubilair van de Aanbestedende dienst binnen of buiten de organisatie hergebruikt worden. Met deze aanbesteding zet Aeres in op het meer circulair inkopen. Aeres heeft een hoog ambitieniveau als het gaat om hergebruik en reparatie van meubilair. Zij streeft ernaar om de r-ladder optimaal toe te passen: reduce (verminder), re-use (hergebruik) en recycle. Aeres streeft naar een maximale groene ambitie, maar dient ook zorgvuldig om te gaan met onderwijsgelden.

Opdrachtgever kan indien gewenst op offertebasis refurbished meubilair aanvragen. De afnamekeuze zal gemaakt worden op basis van prijs, kwaliteit en levertijd. De opdrachtnemer kan, indien gewenst vanuit de opdrachtgever, ook refurbished meubilair inkopen bij lokale partijen (eventueel aangedragen door Aeres). Dit om het MKB en de sociale maatschappij te stimuleren. 

Aanbestedende dienst is op zoek naar een partner die daar maximaal bij aansluit. Onder partnerschap verstaat Aanbestedende dienst het volgende: de Opdrachtnemer is niet alleen leverancier maar vooral ook Opdrachtnemer die proactief meedenkt in oplossingen om duurzamer en meer circulair in te kopen. Daarnaast verwacht de Opdrachtgever een goede service en garantieafhandelingen. Dit kan volgens Aanbestedende dienst alleen bereikt worden door samenwerking en met elkaar meedenken in oplossingen.